OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Blog post

ENORME IMPULS STATION ROTTERDAM-ALEXANDER

 

Met een gloednieuw station voor metro en trein en een fikse opknapbeurt van de buitenruimte moet het stationsgebied van Rotterdam-Alexander een flinke impuls krijgen.

De gemeente Rotterdam heeft daartoe samen met een tiental andere partijen, zoals de Nederlandse Spoorween (NS), ondernemingen uit de buurten bewonersorganisaties de handen ineengeslagen om in het bijzonder de Marten Meesweg en het Prins Alexanderplein aan te pakken. Nu nog een gebied met een verrommelde, versleten uitstraling, waarbij het veiligheidsgevoel na sluitingstijd naar het nulpunt daalt. Hoog tijd om de zogeheten Alexanderknoop zo snel mogelijk onder handen te nemen, aldus wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte). “Het is nu tijd om niet te lullen, maar te poetsen.”

Levendig.

De stadsbestuurder wil samen met andere bedrijven uit de omgeving op de trein springen om het gebied levendig en fraai te maken. Hij grijpt daarbij de bouw van een gloednieuw NS-station aan. Die bouw moet dit jaar nog beginnen en eind volgend jaar af zijn. Ook het gebied eromheen moet als het aan Eerdmans ligt in die tussentijd een transformatie ondergaan.

Het nieuwe station wordt volgens NS een transparant gebouw: trein en metro komen samen in één gebouw. Omdat het pand een open uitstraling krijgt, wordt volgens het vervoersbedrijf een onveilig gevoel voorkomen. Dat is er nu vaak wel.

Alexander is het derde station van Rotterdam, na Centraal Station en Blaak. Dagelijks komen er 17.000 passagiers. Tevens wordt de verkeersveiligheid aangepakt. Nu zijn bijvoorbeeld de fietsroutes nog onduidelijk, omdat er veel barrières zijn.

Verder zijn er plannen voor een fietsenstalling en wordt er onder meer door Eneco gewerkt aan duurzame verlichting. De plinten op de begane grond van gebouwen moet worden aangepakt voor meer levendigheid.

Eerdmans ziet het liefst een aantal terrassen verschijnen. Volgens de gemeente moet het stationsgebied, dat nu vooral een functioneel knooppunt is, een hart voor bewoners, ondernemers en bezoekers worden. Daarnaast moet er meer groen komen.

De fikse opknapbeurt van het gebied gaat miljoenen kosten. De gemeente Rotterdam is bereid om tot een miljoen euro in de buitenruimte te investeren, mits de ondernemingen eromheen ook bereid zijn geld neer te leggen voor de openbare ruimte.

Bekijk de projectpagina Station Rotterdam-Alexander