OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Blog post

UTRECHT IS 195 STADSWONINGEN RIJKER

De laatste huurwoningen in Nijenoord zijn opgeleverd. Vooral starters en jonge stellen vinden hier een mooie woonplek aan de rand van het centrum van Utrecht.

Krap 15 maanden na de start van de transformatie van het pand van de Hogeschool Utrecht in de wijk Ondiep zijn alle appartementen in Nijenoord opgeleverd. Het kantoorgebouw uit 1959 met energielabel D werd getransformeerd tot 195 duurzame vrijesector-huurappartementen met label A. De luxe 2-, 3- en 4-kamerappartementen van 47 m² tot 153 m² bieden vooral starters, alleenstaanden en jonge huishoudens een plek aan de rand van het centrum van Utrecht. De transformatie werd gerealiseerd door TBI-Koopmans Bouwgroep uit Enschede in opdracht van Amvest. De woningen zijn toegevoegd aan de portefeuille van het Amvest Residential Core Fund.

NIEUWE DYNAMIEK VOOR ONDIEP

“Het is mooi dat er nieuwe wijken bijkomen om het woningtekort te reduceren, maar de bestaande wijken mogen niet vergeten worden. Door dit gebouw een nieuwe bestemming te geven, geven we de Utrechtse woningmarkt een stimulans èn krijgt de wijk Ondiep een evenwichtigere woningvoorraad. Dat is goed voor de dynamiek en leefbaarheid van de buurt,” aldus Dennis Wedding, portfoliomanager van het Amvest Residential Core Fund. De wijk Ondiep in Utrecht kenmerkt zich door veel corporatiewoningen en relatief weinig vrijesectorhuur en koopwoningen. Alle appartementen in Nijenoord zijn inmiddels verhuurd. De huurprijzen variëren van € 790 tot € 1590. Circa 80% van de huurders is jonger dan 35 jaar en ruim de helft is afkomstig van buiten de stad Utrecht.

HOGESCHOOL WORDT WOONGEBOUW

De 195 appartementen en 132 parkeerplaatsen zijn gebouwd in een voormalig pand van de Hogeschool Utrecht met een gebruiksoppervlakte van circa 21.000 m2. Nadat het onderwijs en onderzoek van de Hogeschool Utrecht geconcentreerd werd op De Uithof, werd de onderwijslocatie Nijenoord verkocht. Het stond sinds 2016 leeg. Het gebouw werd ontworpen door architect Dirk Roosenburg (1887-1962) en was oorspronkelijk het kantoorgebouw van Detam. Het pand wordt breed gezien als waardevol architectonisch erfgoed. Het transformatieontwerp van OPL Architecten is gebaseerd op versterking en accentuering van de karakteristieke elementen van het oorspronkelijke gebouw, zoals de entreepartij, de grote erkers, de ijle borstweringstroken met vrij uitkragende balkons en het oorspronkelijke hoofdtrappenhuis.

Zie ook: www.nijenoord.nl