OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Aliantus Hof te Dieren – Dieren

Koninklijke zorg te Dieren

SPECS

Opdrachtgever : Aliantus Living en zorgvastgoedontwikkelaar ZorgID

Plaats : Dieren

Omvang : 4.161 m² b.v.o.

Periode : 2012 – 2014

 

Aliantus Living (www.aliantusliving.nl) en VolkerWessels ZorgID (www.zorgid.eu) realiseren comfortabele huurappartementen voor ouderen met een zorgvraag. De kleinschalige, eigentijdse gebouwen liggen op aantrekkelijke locaties, dicht bij de bebouwde kom van een dorp of stad. Elk gebouw krijgt zijn eigen stijl en gezicht. Het zorgconcept is afgestemd op senioren vanaf 75 jaar met een lichamelijke of of een psychogeriatrische zorgbehoefte.

Samen wonen

Als het voor senioren bezwaarlijk wordt om nog langer thuis te blijven wonen, moet er andere huisvesting komen. In de meeste gevallen betekent dat een grootschalig verzorgingshuis, waar het niet mogelijk is om de vertrouwde levensstijl voort te zetten. Aliantus Living biedt een aantrekkelijk alternatief.  Elk appartement heeft een ruime, lichte woonkamer met terras of balkon, één of twee slaapkamers, een moderne badkamer en een kitchenette. Op de begane grond van elk gebouw zijn gemeenschappelijke ruimtes als een woonkamer, een restaurant en een lounge, waar de bewoners elkaar ontmoeten. Bewoners kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week rekenen op de directe nabijheid en beschikbaarheid van verzorgenden en verpleegkundigen van Aliantus Living.
Elk Aliantus gebouw heeft een gedeelte dat speciaal is ingericht voor bewoners met een psychogeriatrische indicatie. Daardoor kunnen bewoners ook in hun appartement blijven wonen als bijvoorbeeld de problematiek van dementie toeneemt. Echtparen waarvan één van de partners een psychogeriatrische indicatie heeft, kunnen in een door Aliantus Living gerealiseerd gebouw altijd samen blijven wonen.

06 OPLarchitecten_Hof te Dieren 1516x878-72dpi

Dieren is de eerste

Het eerste gebouw komt in Dieren te staan, waar de voorgeschiedenis van dit landgoed een belangrijk uitgangspunt is geweest voor de architectuur. De historie van het voormalige jachtdomein Hof te Dieren gaat terug tot de negende eeuw. Het oorspronkelijke huis werd in 1795 verwoest tijdens de Franse bezetting, het volgende huis overleefde de Tweede Wereldoorlog niet.  In dit historisch perspectief werd gekozen voor een ontwerp in klassieke stijl, waarvoor wij een nauwe samenwerking met Krier&Kohl  aangingen. Het  nieuwe huis bevat 26 zorgwoningen en 12 psychogeriatrische appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen.  Het huis en de terrassen vervloeien met een schitterende Engelse tuin.

Bijzondere eisen

De behoeften van de bewoners en de strikte regelgeving rond de kwaliteit van zorg en wonen stellen bijzondere eisen aan de bouw en de materialen. In Dieren hebben we te maken met een historische en landelijke omgeving. Om die recht te doen werken we samen met landschapsarchitect Michael van Gessel.  Het nieuwe landhuis  wordt duurzaam gebouwd en zal beschikken over diverse energiebesparende technieken. Naast de huurappartementen beschikt het gebouw over gemeenschappelijke ruimtes, zoals een restaurant en een bibliotheek. Om de zorg te kunnen waarborgen is ook een zusterpost opgenomen.

 

« Terug

Relevante projecten

Aliantus – Wageningen
Villa Blanda – Zeist
Villa Choisy – Zeist