OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Transformatie Willem Witsenplein 6 – Den Haag

Metropolitan Living

SPECS

Opdrachtgever : ReShape Properties

Plaats : Den Haag

Omvang : ca. 8.852 m2 GBO / 58 woningen

Periode: 2015 – 2017

Het Haagse voormalig kantoorgebouw voor de Octrooiraad is omstreeks 1933 gebouwd naar ontwerp van architect J.G. Robbers (Rijksgebouwendienst). Het omvat 5 bouwlagen op een souterrain in een strenge architectonische compositie met een voorname, gesloten uitstraling. De prominente ligging op de hoek van de Van Alkemadelaan en het Willem Witsenplein draagt bij aan de beeldbepalende aanwezigheid in Den Haag Benoordenhout.

In het gebouw worden 58 nieuwe stadsappartementen gerealiseerd van uiteenlopende omvang, maar alle met een karaktervolle stedelijke woonkwaliteit en fraaie buitenruimte. Alle woningen zijn via het souterrain bereikbaar vanaf het toegangsplein en per cluster via de entreehallen en trappenhuizen aan de straatzijden.

In het transformatieontwerp is enerzijds gezocht naar een behoud van de originele architectuurdetails en het herstel naar de oorspronkelijke verfijning in de detaillering, anderzijds naar de toevoeging van nieuwe bouwdelen in een eigentijdse harmonie met het bestaande gebouw. Zo is de nieuwe woonuitstraling het meest zichtbaar aan de Weissenbruchstraat. Hier wordt de bestaande middenvleugel van het gebouw verwijderd en een halfverdiept toegangsplein gecreëerd. Een nieuw geveldeel wordt ingevoegd, alsmede nieuwe balkons en buitenruimten. Bovenop komt een nieuwe penthouseverdieping.

Door de toepassing van metselwerk en betonbanden wordt een aansluiting gezocht bij de stijlkenmerken van de Haagse School, kenmerkend voor de gehele directe omgeving. En ook al is de nieuwe penthouseverdieping in een moderne glasgevel uitgevoerd, toch zorgt de sterk geprononceerde dakrand voor een integratie met de bestaande architectuur. Tezamen met de plaatsing van nieuwe, slanke kozijnen en het herstel van bestaand metselwerk, voegwerk en keramische ornamenten zal het eindresultaat een beeld opleveren van grootstedelijke allure met een toegankelijke en vriendelijke woonuitstraling.

« Terug

Relevante projecten