OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Hoofdkantoor Boskalis – Papendrecht

Re-design avant la lettre

SPECS

Opdrachtgever : Royal Boskalis Westminster N.V

Plaats : Rosmolenweg 20 – Papendrecht

Omvang : 13.200 m² b.v.o. kantoor

Periode : 1999 – 2003

 

Het was 1997. Royal Boskalis Westminster  (www.boskalis.nl) groeide in het bedrijfscomplex in Papendrecht behoorlijk uit zijn jasje. De gedachte was om een nieuw kantoorgebouw toe te voegen en te koppelen aan de bestaande en daartoe werd een architectenselectie uitgeschreven.  De kantoren van Boskalis stonden in een reeks aan de Beneden Merwede bij Papendrecht. Baggeraar Boskalis vroeg om een doelmatige oplossing en als de multinational al ergens een corporate statement mee wilde maken, dan was het met no-nonsense. Dus geen glimmend bankgebouw, maar iets stoer Hollands, met een verwijzing naar hun maritieme wereld.

Hergebruik

Wij voorzagen echter dat het toevoegen van nóg een gebouw aan de reeks tot een inefficiënt complex zou leiden, met lange looplijnen en veel verloren ruimte. In de pitchfase kozen we ervoor om een eigenwijze oplossing voor de vraagstelling te op tafel te leggen.  In ons plan werden grote delen van de bestaande gebouwen hergebruikt, gerenoveerd en vergroot, waardoor er één compact hoofdgebouw ontstond. En daarmee wonnen we de opdracht.

08 OPLarchitecten_Boskalis1-1516x878 72dpi

Karakter

Daarbij vonden we in de oplopende kromming van het nieuwe hoofdvolume een vorm,  die werd ervaren als de uitdrukking van het maritieme  karakter van het bedrijf.  De ‘bultrug’  gaf het complex een verbinding met de scheepvaart en de schaal van de rivier, de ruif op de kop deed denken aan de commandobrug van een schip.

Fasering

De keuze voor ons ontwerp was niet alleen ingegeven door de grotere compactheid, het hergebruik van de oorspronkelijke gebouwen bracht ook een kostenvoordeel ten opzichte van volledige nieuwbouw met zich mee.
Maar heel eenvoudig was het niet. Tijdens de realisatie moesten mensen kunnen blijven werken  in de bestaande gebouwen. En dus werd het plan tussen 1999 en 2003 in fasen  uitgevoerd. Kantoorwerkers werden tussentijds meerdere malen verplaatst en om hen heen werden telkens bouwdelen afgebroken en weer aan- en opgebouwd. Ook het heiwerk had meer voeten in de aarde dan normaal: de supergevoelige computerapparatuur, simulatoren voor de baggerschepen en verfijnde labtoestellen, mocht niet van slag raken. En dat alles onder het toeziend oog van tweeduizend dagelijkse opzichters:  grond- en waterbouw-kundigen die onder hun raam zagen wat er gebeurde…

Plaza

Toen het hoofdkantoor in 2003 gereed was, stond het volgende project voor Boskalis al weer op stapel: de vervanging van het oude werfgebouw door een nieuw laboratorium-kantoor-bedrijfsgebouw. In een masterplan voor het gehele complex hadden we toen al neergelegd dat het rivierfront de representatieve zone van het bedrijfscomplex  zou worden en het gebied rond de binnenhaven een medium-tech karakter zou krijgen. In die geest is eerst  Gebouw 2 ontworpen en gerealiseerd en werd in dezelfde architectuur tussen 2010 en 2013 Gebouw 3 toegevoegd, met een plaza-paviljoen als verbindend element en kloppend hart van het complex.

bekijk de projectpagina van Boskalis Gebouw 2

bekijk de projectpagina van Boskalis Gebouw 3 

bekijk de projectpagina van Interieur Boskalis

Verdere groei

En nog steeds is de groei van Boskalis niet te stuiten! Eind 2014 moeten er nog eens 450 extra werkplekken beschikbaar zijn op de locatie Papendrecht. Daartoe is nu ons ontwerp voor Gebouw 4 in voorbereiding tot realisatie.

 

« Terug

Relevante projecten

Boskalis Gebouw 2 – Papendrecht
Boskalis Gebouw 3 – Papendrecht
Boskalis gebouw 4 – Papendrecht