OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Brandweerpost De Helling – Utrecht

24 uur utilitair en huiselijk

SPECS

Opdrachtgever : Dienst Stadsbeheer Utrecht

Plaats : Utrecht

Omvang : 1.000 m² b.v.o. brandweerkazerne

Periode : 1996 – 1998

 

Het ontwerpen van een gebouw dat 24 uur per etmaal wordt gebruikt, geeft een nieuwe dimensie aan de puzzel die elk ontwerp is. De gebruikers moeten zich prettig voelen tijdens de werkzaamheden, maar ook bij het recreëren en bewonen van het woonhuisgedeelte.

De brandweerkazerne De Helling in Utrecht is utilitair met een huiselijke kwaliteit. Een klein gebouw met gestapelde functies. Op de begane grond bevinden zich de lesruimtes, werkplaatsen en stallingen. Op de verdieping bevindt zich de woonhuisfunctie waar gegeten, gestudeerd, gerecreëerd en geslapen wordt. Die functie hebben we rondom afgeschermd door metalen lamellen. Dat geeft een bepaalde intimiteit terwijl het toch transparant en nuttig oogt. De woning betstaat uit twee verdiepingen: hij zakt als het ware door de verdieping van de begane grond heen.

Verfijning
Het aluminium dak van de woning steekt uit en lijkt te zweven. Het wordt gedragen door een torentje, de ruggengraat van het gebouw. De buitenkant van het torentje is verfijnd metselwerk. De gele steen sluit aan bij de gele gevelsteen van het politiebureau ernaast. Op de begane grond omsluiten twee gemetselde, rode muren de brandweerpost. Ze lopen naar achteren taps toe. De rode baksteen is hetzelfde als de naastliggende COV-gebouwen.
Brandweerkazerne De Helling is vooral een mooie compositie. Ze is krachtig, bestaat uit samengestelde vormen en bergt veel verfijning in zich.

« Terug

Relevante projecten

Bedieningsgebouw Grevelingensluis
Anthony Fokker Business Park kavel N3-4/N5 – Oude Meer – Schiphol
A’dammium – Amsterdam