OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Uitbreiding Kantoorgebouw Schonenvaert – Haarlem

Zonwering voor zonne-energie !

SPECS

Opdrachtgever : Rijksgebouwendienst Directie Noord-West

Plaats : Schipholweg – Haarlem

Omvang : 4.900 m² b.v.o. kantoor en voorzieningen

Periode : 1998 – 2002

 

Rijkswaterstaat wilde graag als eerste opdrachtgever toepassingen met photovoltaïsche cellen realiseren en bood ons de kans om voor kwaliteit en duurzaamheidsarchitectuur te gaan. De lamellen met zonnecellen zijn bovendien werkzaam als zonnewering dat mooi licht in de kantoren geeft.

Toevoeging
Aan het bestaande kantoorgebouw hebben we een kwartcirkel toegevoegd. Dit ‘glazen meubel’ heeft een luchtige en houten uitstraling. De ronde houten gevel is tot in detail ontworpen en uitgewerkt. Ook in de kantoorgebouwen loopt alles rond mee. Tussen het bestaande en het nieuwe gebouw hebben we een atrium gecreëerd met veel houtwerk.  Aan de gevel hangen schuine lamellen met photovoltaïsche cellen waardoor het gebouw grotendeels in de eigen energie kan voorzien. De lamellen lopen over het dak door in een schubbenstructuur.

5 OPLarchitecten_Schonenvaert 1516x878-72dpi

PV-panelen
Het kantoorgebouw ligt aan de rand van Haarlem, bij de Schipholweg en kenmerkt zich door de toepassing van gestort schoonwerk beton voor de hoofddraagconstructie, de toepassing van transparant afgewerkte houten buitenkozijnen-/puien en dito gevelbekleding alsmede de toepassing van PV-panelen.  De panelen vormen een bijzondere gevelafwerking langs het ‘glazenwasbalkon’ in de voorgevel en zijn voorts toegepast op het dak van het kantoorgebouw alsmede in de sheddakconstructie van het atrium tussen de bestaande en nieuwe kantoorvolumes.

Dakconstructie
De sheddakconstructie van het atrium wordt gedragen door een stalen hoofddraagconstructie van V-vormige spantbenen en samengestelde dakliggers. De bewassing geschiedt aan de buitenzijde vanuit de tussen de sheddaken opgenomen goten en aan de binnenzijde met behulp van een mobiele hoogwerker.

Alles is speciaal op maat gemaakt. Na 15 jaar is het gebouw nog een icoon van duurzaamheid.

« Terug

Relevante projecten

Stadsdeelhuis Amsterdam Noord – Amsterdam
Reaal – Alkmaar
Priva Campus – De Lier