OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Hubrecht Instituut bouwdeel E – Utrecht De Uithof

Excellente onderzoekers krijgen een dubbel lab-complex

SPECS

Opdrachtgever : Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Plaats : Uppsalalaan 8 – Utrecht

Omvang : 9.500 m² b.v.o. labkantoren met werkatrium.

Periode : 2010 – 2013

 

Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek (www.hubrecht.eu) probeert fundamenteel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van cellen en organismen, om zo het ontstaan van ziektes zoals kanker te doorgronden. Het instituut staat internationaal in zeer hoog aanzien en heeft meer dan een verdubbeling van zijn laboratoriumcapaciteit nodig.

Geïntegreerde techniek

Een laboratoriumgebouw is een combinatie van een kantoor- en een bedrijfsgebouw met heel veel meer geïntegreerde techniek. Het moet bovendien relatief eenvoudig en goed zijn schoon te houden. De inbouw van cleanrooms en zuurkasten vergt vooraf het nodige denkwerk. Maar er zijn meer factoren die  bepalend zijn voor de bouw van een lab. De werktafels zijn hoger dan gewone tafels en grenzen vaak aan het raam, zodat een hogere borstwering noodzakelijk is. Laboratoriumgebouwen hebben daardoor vaak iets afstandelijks, ze ogen gesloten.
Het gebouw dat uitbreiding behoeft, is introvert en opgetrokken uit donkere gevelsteen. Het is utilitair in al zijn details. Om dit  bouwvolume tegenwicht te bieden hebben we met Bouwdeel E gekozen voor lichte, scherpe vormen: veel glas in combinatie met witte metalen gevelpanelen. De nieuwbouw is  uitgesproken en heeft een transparant karakter, versterkt door samenspel van deels heldere en deels translucente beglazing.

09 OPLarchitecten_Hubrecht Institute De Uithof  1516x878-72dpi

Atrium

Het atrium dat het bestaande en het nieuwe gebouw verbindt is wél volledig doorzichtig. De functie van de ruimtes staat dat ook toe. Het hart van het laboratoriumgebouw laat zich vergelijken met een bijenkorf. Mensen lopen in en uit, ontmoeten elkaar en werken er samen. Het auditorium en het restaurant zijn in het atrium gesitueerd en er bevinden zich werkeilanden en studentenplekken.

Toekomst

Bouwdeel E legt bovendien een verbinding met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat vrijwel naast het Hubrecht Instituut op De Uithof staat. Om de toekomst voor te zijn hebben we in de opzet van het complex  al rekening gehouden met verdere uitbreiding en intensivering van de samenwerking met het UMCU. Een volgend Bouwdeel F bestaat uit een gebogen toren die de chicane in de Universiteitsweg markeert. De toren heeft een dichte schil naar buiten en transparante volumes gericht op het onderzoekscomplex.

Bouwdeel E wordt momenteel aanbesteed. Wanneer Bouwdeel F zal worden gerealiseerd is nog niet bekend.

 

bekijk de projectpagina van Hubrecht Bouwdeel F

« Terug

Relevante projecten

Hubrecht Instituut bouwdeel F – Utrecht De Uithof
Priva Campus – De Lier
BioScience Centre – Amsterdam