OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Renovatie Vijzelstraat – Amsterdam

Branding van een jong monument

SPECS

Opdrachtgever : BorgKey Vijzelstraat C.V.

Plaats : Amsterdam

Omvang : 34.270 m² b.v.o.

Periode : 2012

 

Het voormalige ABN gebouw  van architect Marius Duintjer aan de Vijzelstraat  in Amsterdam verdient aanpassing aan de eisen van nu. Sinds ABN AMRO besloot om het centrum van de stad te verlaten wacht het markante gebouw op een nieuwe invulling.  Duintjer ontwierp het gebouw begin jaren zeventig. Ondanks de jeugdige leeftijd van ‘De Vijzelbank’ staat het op de monumentenlijst van Amsterdam. De gemeente vreesde in 2010 dat eigenaar, woningbouwvereniging Het Oosten, tot sloop wilde overgaan. Sinds 2012 is het gebouw eigendom van Borghese Real Estate en Keystone Vastgoed. De vastgoedondernemers zien nieuwe kansen voor de Vijzelstraat. Om hun ideeën kracht bij te zetten werden vier architectenbureau’s uitgenodigd om hun ontwerpvisie te geven.

Programma

Samen met Heyligers Design+Projects ontwikkelden we één totaalconcept voor winkels, horeca, kantoren en wonen. De gedachte was dat de unieke terrassen op het gebouw aan een uitzonderlijke woonkwaliteit konden bijdragen. Om de slaagkans voor winkels en horeca in de plint zo groot mogelijk te maken, moesten we daar een betere zichtbaarheid en meer ruimte creëren.  De donkere plint stond een aantrekkelijk en uitnodigend winkelgebied in de weg. Zo ontstond het idee om een dubbelhoge arcade te maken en de eerste kelderverdieping bij de plint te betrekken. En door de toegang tot de woningen en kantoren op de hoeken van de Kerkstraat te plaatsen realiseerden we een maximaal winkelfront.

09 OPLarchitecten_Vijzelstraat Amsterdam 1516x878-72dpi

Branding van het concept

Om de complexe formule winkels+kantoren+woningen succesvol te laten zijn is branding van het gebouw een belangrijk aspect. Het gebouw moet één uitstraling krijgen waar alle functies elkaar versterken en waarin gebruikers en bezoekers zich herkennen.
In ons re-design is het gerenoveerde gebouw een oase van licht en ruimte. Het betonnen skelet van het gebouw geldt daarbij als basis. Het karkas laten we intact, de gevels worden verwijderd. Door stukken vloer uit de eerste verdieping te zagen is het mogelijk om de donkere arcade dubbelhoog te maken. Daarmee krijgt de Vijzelstraat een enorme hoeveelheid licht en ruimte terug.
De arcade zal een sociaal veilige plek zijn, die een levendige rol in de stad vertolkt, mede doordat de onderdoorgang naar de Kerkstraat ook twee keer zo hoog wordt.  De ‘verloren’ meters van de eerste etage herwinnen we door de teruggelegen winkelplint breder te maken en de stoep smaller. De ingreep geeft de plint een open en levendig aanzien. De gevel in de passage is volledig van glas, waardoor winkels en bovengelegen kantoren eenzelfde transparante uitstraling krijgen, interactief met de straat en  daardoor eindelijk weer deelgenoot van de stad.

 

« Terug

Relevante projecten

Renovatie Oval Tower – Amsterdam-Zuidoost
HotCoolHotel – Rotterdam
Renovatie Hogehilweg – Amsterdam-Zuidoost