OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Markt Hardenberg

Nieuwe markt voor Hardenberg

SPECS

Opdrachtgever : Multi Vastgoed B.V.

Plaats : Hardenberg

Omvang : 113 woningen en 8.900 m² b.v.o. winkels

Periode : 2003 – 2008

 

Om Hardenberg verder op de kaart te zetten heeft de gemeente een masterplan voor een nieuw centrum laten ontwikkelen. Het masterplan voorzag in een concentratie van winkels, woningen en voorzieningen en de mogelijkheid van een dagmarkt.

Voor ons betekende het een grote complexe, binnenstedelijke opdracht met veel functies. Een opdracht waarbij ook veel partijen betrokken waren. Op de locatie was geen sprake van een echt plein, er stonden woningen en er was een kleine markt. Op basis van een sfeerimpressie van Multi Vastgoed hebben wij in een sfeer van verscheidenheid vervolgens het nieuwe marktplein ontworpen.

Organisch
Met twee lange zijden en één korte zijde met gebouwen creëerden we een duidelijk marktplein dat bezoekers een natuurlijk gevoel geeft, alsof het organisch is gegroeid. Om te voorkomen dat een grootschalige gevelwand van 150 meter lengte zou ontstaan kozen we voor parcellering. De lange zijde bestaat nu uit losse volumes die dicht tegen elkaar zijn gebouwd. Ze zijn divers in kleur en korrel, maar geveldetails brengen de volumes ook weer bij elkaar.

11 OPLarchitecten_Hardenberg 1516x878-72dpi

Nieuw stadshart
Het nieuwe marktplein versterkt het centrum van Hardenberg. Dat was nadrukkelijk de ambitie van de gemeente. De nieuwe stadskern kenmerkt zich door een grote verscheidenheid van traditionele materialen als baksteen (in wel 10 soorten), hout en zink. Ook de gevels kennen een grote verscheidenheid aan oplossingen en detailleringen. En hoewel ook de grootte en indeling van de winkels en woningen variëren, vormen de gebouwen onmiskenbaar één geheel en tezamen met het plein een aantrekkelijk nieuw stadshart.

Het bijzondere project kende een gedegen voorbereiding en uitvoering. De intensieve samenwerking met de verschillende partijen had als rode draad dat we zonder dogma’s en transparant voor alle partijen hebben gewerkt. Het project is binnen alle gestelde kaders gerealiseerd en voorgedragen in het traject

« Terug

Relevante projecten

De Waterspiegel Utrecht
Smaragdplein – Utrecht
Mariënburg – Nijmegen