OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Smaragdplein – Utrecht

Ontdek de schat van Smaragd

SPECS

Opdrachtgever : BAM Vastgoed

Plaats : Utrecht

Omvang : 8.600 m² b.v.o. winkels

Periode : 1993 – 2004

 

Van een galerijflat met winkelplint naar een sfeervol samenhangend buurtcentrum in Utrecht-Zuid. Dat is het verhaal van het Smaragdplein.

Het Smaragdplein heeft een centrale functie in de wijk Tolsteeg. Het is een typische jaren zestig wijk waar verschraling op de loer ligt. In 2004 was het tijd voor renovatie. Het winkelcentrum kreeg mede als doel om het imago van de wijk te verbeteren. Die uitdaging zijn we aangegaan.

Binnenstraat
Allereerst hebben we nieuwe bebouwing aan het verouderde plein toegevoegd. De winkelplint kreeg daardoor een ‘overkant’ zodat een gemoedelijke binnenstraat is ontstaan. De bestaande plint is geheel gerenoveerd en kwalitatief sterk verbeterd. Niet in de laatste plaats door de speciale houten puien die voor het centrum zijn ontwikkeld. Door het vele gebruik van glas wordt het winkelgebied licht en ruimtelijk. Een allesomvattend dak verbindt de bestaande bouw en nieuwbouw en heeft er één entiteit van gemaakt.

De schat
De nieuwbouw op het plein is twee verdiepingen hoog en bevat onder meer een bibliotheek. Zo’n publieke functie geeft het buurtcentrum een extra dimensie. Bijzonder is het glooiende met sedum begroeide dak, met name voor de mensen in de woningen die erop uit kijken. De schat van het Smaragdplein is een ovaalvormig gebouw, opgetrokken uit hout en glas. Het gebouwtje is los geplaatst en heeft een horecabestemming. Een dakoversteek betrekt de schat bij de andere gebouwen, zodat het winkelcentrum een krachtige eenheid uitstraalt.
In 2012 bestond het Smaragdplein 50 jaar. De buurt heeft dat groots gevierd.

« Terug

Relevante projecten

Mariënburg – Nijmegen
Centrumplan Kerkrade – Kerkrade
Markt Hardenberg