OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Renovatie Daalse Kwint – Utrecht

Een doordacht duurzame renovatie

SPECS

Opdrachtgever : Deka Immobilien GmbH

Plaats : Utrecht

Omvang : 22.045 m² b.v.o. kantoor

Periode : 2011 – 2014

 

Het stationsgebied van Utrecht is volop in ontwikkeling. Hoewel het Daalse Plein geen deel uitmaakt van de Masterplannen hebben we het gebied met het re-design van de 22.000 m2 grote Daalse Kwint een nieuwe impuls gegeven. De gemeente overweegt nu woningbouw in de buurt, waardoor de kwaliteit van het gebied nog verder verbetert.
De Daalse Kwint was met twintig jaar een relatief jong gebouw. Toch had de tijd zijn sporen nagelaten. Huurders vertrokken en toen ook ingenieursbureau Movares zich oriënteerde op een ander onderkomen, besloot eigenaar Deka Immobilien over te gaan tot renovatie. Het gebouw moest geschikt worden gemaakt voor Het Nieuwe Werken en aan de eisen van de huidige energie- en duurzaamheidsnormen voldoen. Maar het moest ook weer aantrekkelijk ogen.

Analyse

Uit onze analyse bleek dat het metselwerkgevel nog prima bruikbaar was, maar een intense reiniging nodig had. De blauwe gevelkozijnen en het blauwe spiegelglas hebben we vervangen door aluminium kozijnen met een betere isolatie en transparanter glas. Op de begane grond is de gevel voorzien van natuursteen en aan de bovenkant van het gebouw hebben we een nieuwe dakrand toegevoegd, waardoor het gebouw echt een beëindiging heeft.

05 OPLarchitecten_DaalseKwint 1516x878-72dpi

Ruimtecreatie

Binnen is ruimtecreatie het centrale thema. De grote vloeren kunnen flexibel en vrij worden ingedeeld en passen bij de eigentijdse wensen van huurders. We hebben verschillende vides gecreëerd over twee verdiepingen, de trappenhuizen, liftlobby’s en sanitairgroepen vernieuwd en entrees verplaatst en vergroot, waardoor een logische interactie tussen het gebouw en het Daalse Plein ontstaat. Zelfs een herinrichting van de openbare ruimte van het plein is onderdeel van de plannen.

Duurzaamheidscertificaat

Het project kenmerkt zich door een doordachte aanpak. Vooraf hebben de opdrachtgever en installatieadviseur Deerns een scherpe briefing opgesteld voor de pitch die wij uiteindelijk wonnen. De aanpassingen van de technische installaties stonden vast, evenals de uitgangspunten en de beperkingen. In dit re-design project zijn alle doelstellingen zijn behaald. Het geheel vernieuwde gebouw beschikt nu over energielabel A en het gewenste BREEAM duurzaamheidscertificaat Very Good.

leest het artikel over Daalse Kwint in Green Office – Themabijlage bij het Financieele Dagblad d.d. 26 april 2013

lees de BLOG ‘6 voorwaarden voor succesvol re-design’

« Terug

Relevante projecten

Renovatie Oval Tower – Amsterdam-Zuidoost
Renovatie Vijzelstraat – Amsterdam
Renovatie Hogehilweg – Amsterdam-Zuidoost