OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
CineWorld – Haarlem

De Uitgaansbioscoop

SPECS

Opdrachtgever: CineWorld v.o.f./ BAM Utiliteitsbouw Regio Noordwest

Plaats : Haarlem

Omvang: 3.680 m² b.v.o. bioscoop en horeca, 500 m² b.v.o. winkels

Periode: 2012 – 2014

 

Na CineWorld Beverwijk staat nu CineWorld Haarlem op de rol (www.cineworld.nl). CineWorld onderscheidt zich door naast filmgenoegen verschillende soorten horeca aan te bieden. Het gebouw is van ’s ochtends tien tot ’s avonds twaalf uur geopend. CineWorld Haarlem krijgt meerdere foyers, een restaurant, een theatercafé en vijf bioscoopzalen, goed voor 900 stoelen.

Brandpunt

CineWorld Haarlem wordt onderdeel van Schalkstad, het uitbreidings- en vernieuwingsproject van het winkelcentrum Schalkwijk. Onder supervisie van Jo Coenen zal het winkelcentrum in Haarlem-Zuid een ware metamorfose ondergaan.  De gemeente beoogt meer levendigheid en diversiteit. Schalkstad krijgt een compleet winkelaanbod, woningen, horeca, terrassen, met groen en water aan de randen van het gebied.  De bioscoop komt aan het centrale marktplein te liggen. En door zijn complete horecaformule zal de bioscoop het brandpunt worden van de verlevendiging van het winkelgebied.

10 OPLarchitecten_CineWorld Haarlem 1516x878-72dpi

Inspiratie

De eigenaar van de bioscoop deed zij inspiratie op in Eye. Daar bleek zijn fascinatie voor hoogteverschillen, doorkijken en zichtlijnen. Het sterkte ons idee om in Haarlem nadrukkelijker een ruimtewerking te boetseren onder en tussen de gesloten volumes van de filmzalen .  Om die ruimtelijkheid met een heldere materiaaltoepassing te versterken en zo een nieuwe dimensie  te geven aan de beleving van een bioscoopgebouw.

Sfeer

De architectuur van het gebouw is volledig gebaseerd op dat concept. Doordat we de zalen optillen, ontstaan er ruimtes met schuinoplopende plafonds. In die ruimtes onder de zalen hebben we het theatercafé en de foyers gesitueerd en verschillende sfeergebieden gemaakt. De gevel heeft veel glas, zodat ook winkelende voorbijgangers zien wat er binnen gebeurt. Het uitgaansconcept is volledig zichtbaar en daardoor extra uitnodigend. En vooral in de avond zal het gebouw door kleurrijke LEDverlichting een sfeerrijk middelpunt van het marktplein zijn.

« Terug

Relevante projecten

CineWorld – Beverwijk
CineWorld Beverwijk II
Poppodium De Nobel – Leiden