OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Hubrecht Fietsstalling – Utrecht

Mysterieuze kelder

SPECS

Opdrachtgever : Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Plaats : Utrecht

Omvang : 300 m²

Periode : 2011 – 2013

 

Het Hubrecht Insitituut op het Science park Utrecht heeft veel fietsende medewerkers. Om hun vervoersmiddel te kunnen stallen hebben we langs de voorgevel van het oudste gebouw op het terrein een verdiepte berging ontworpen, met een gebogen dak dat is begroeid met sedum.

Het terrein van het onderzoeksinstituut is intensief bebouwd. De ruimte langs de gevel van het allereerste Hubertgebouw, een jong monument uit de jaren vijftig, bleek de enige plek voor een fietsenstalling van 12 bij 39 meter.

04 OPLarchitecten_Hubrecht Institute fietsstaling  1516x878-72dpi

Gekromd dakvlak
Uit respect voor het bestaande gebouw hebben we de stalling halfverdiept ontworpen. De bovenkant van de fietsenkelder steekt 80 centimeter boven maaiveld uit, zodat men vanuit het naastgelegen gebouw het uitzicht behoudt. Op de betonnen wanden van de stalling is een staalconstructie verankerd waarop een dubbel gekromd dakvlak rust. Het dak lijkt te zweven en geeft het gebouw iets mysterieus. Doordat de ruimte tussen de wanden en het dak open zijn, kijk je zo de kelder in.

Het dak is begroeid met sedum, een mos dat weinig teelaarde nodig heeft om te groeien. Doordat het plantje diverse kleuren kent, heeft het dak een volstrekt eigen compositie gekregen, waardoor de fietsenkelder een landschappelijk element op het Science Park is, die recht doet aan het naastgelegen gebouw en bijna 400 fietsen kan bergen.

« Terug

Relevante projecten

Hubrecht Instituut bouwdeel E – Utrecht De Uithof
Hubrecht Instituut bouwdeel F – Utrecht De Uithof
Smaragdplein – Utrecht