OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
HotCoolHotel – Rotterdam

Hotel wekt leegstaande kantoren tot leven

SPECS

Opdrachtgever : Delta Development Group

Plaats : Rotterdam

Omvang : 19.250 m² b.v.o.

Periode : 2013

 

Hotel wekt leegstaande kantoren tot leven

Zomaar twee kantoorgebouwen in het centrum van Rotterdam. Het ene staat aan het Rotterdamse Hofplein, het andere aan de Coolsingel. Weinig bijzonders op het eerste oog, tot ze op de tekentafel worden samengevoegd tot één hotelconcept. Dit concept noemden we HotCoolHotel, met winkels, restaurants, een bar, een lounge, een luxe lobby en terrassen voor interactie met de boulevard.  Met veel transparantie in de gevels en zichtbaarheid van de activiteiten. Met een versterkt hoogte-accent aan het Hofplein. En met een Club op de veertiende verdieping van de hoteltoren als baken van levendigheid in de stad.

Hoger

Het Hofplein is een groot open verkeersplein op de kop van het Weena en de Coolsingel. De gemeente Rotterdam ziet bij voorkeur dat kantooractiviteiten zich concentreren rond het Centraal Station en dat het gebied Coolsingel-Hofplein wordt verlevendigd met winkelen, uitgaan en horeca. Het HotCoolHotel zou daar perfect op zijn plaats zijn en geeft aan deze wensdroom een verrassende invulling. De gebouwen krijgen een enerverende winkel- en horecaplint en zullen op straatniveau voor meer levendigheid zorgen. Doordat we de toren hoger maken dan hij al is krijgt het Hofplein een nieuwe hoogtemarkering en meer aanzien.

25 OPLarchitecten_HotCoolhotel 1516x878-72dpi

Herkenbaar

Met de toren bedoelen we de Aegon-toren, die bekend staat als het ‘Spiegeltje van Rotterdam’. Het gebouw staat leeg. Het lage kantoorgebouw dat eraan grenst ligt onopvallend aan de Coolsingel en zwaait binnenkort zijn laatste huurders uit. In de architectuur zochten we naar levendigheid in de plint en een versterking van het hoogte-accent aan het Hofplein. We koppelen de gebouwen aan elkaar en geven ze eenzelfde architectonische detaillering, maar laten de volumes afzonderlijk herkenbaar.

Iconisch

De getande gevel van de toren vlakken we uit. Door deze aanpassing ontstaat een vloeiende beweging van de Coolsingel naar het Hofplein. De plint is open en levendig en legt als vanzelfsprekend verbinding met de brede stoep ervoor. Winkels, een lounge, een bar en een ruimtelijke foyer geven het HotCool Hotel een uitnodigend karakter. De gevel heeft veel glas dat op elke verdieping van vloer tot plafond reikt. De hoogte van het gebouw wordt geaccentueerd door een extra verdieping op de toren, een sculpturaal volume waarin de gebouwtechnieken en de stijgpunten zijn opgenomen en waarin een lichtreclame is geïntegreerd. Zo verrijst ineens een iconisch volume met 330 hotelkamers dat Rotterdam geeft wat het wil en het centrum meer cachet geeft.

Club Pschorr

Op de veertiende verdieping van de toren hebben we Club Pschorr bedacht. Pschorr was het vooroorlogse danspaleis van Rotterdam en lag op precies dezelfde plek als de Aegontoren nu. Het oorspronkelijke Hofplein lag ten noord-oosten van het huidige verkeersplein en is gesneuveld in het oorlogsgeweld, evenals het glamoureuze danspaleis. Wat zou er mooier zijn dan het vernieuwde gebouw een verankering  te geven in het vooroorlogse Rotterdam? Om een kwaliteitssprong maken over het drama van 1940 heen? De reanimatie van Pschorr zou Rotterdam versteld doen staan.
Vooralsnog blijft het een concept. Er is grote belangstelling voor het hotelconcept op die plek, maar het is onzeker of de gebouwen beschikbaar zullen komen voor de transformatie.  Voor Rotterdam en de levendigheid van het Hofplein is het te hopen dat het lukt.

 

lees de BLOG ‘Nieuw leven aan het Hofplein’

 

 

« Terug

Relevante projecten

Renovatie Oval Tower – Amsterdam-Zuidoost
Renovatie Vijzelstraat – Amsterdam
Renovatie Hogehilweg – Amsterdam-Zuidoost