OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Villa Oranjelust – Utrecht

Restauratie in stijl

SPECS

Opdrachtgever : Dala IV B.V.

Plaats : Utrecht

Omvang : 809 m² b.v.o. interieur

Periode : 2005 -2007

 

Villa Oranjelust is een gebouw vol historie. De Zuidafrikaanse president Paul Krüger heeft er zelfs nog een jaar gewoond, van 1901 tot 1902. De villa maakte deel uit van een landgoed aan de Maliebaan in Utrecht. Tegenwoordig is het nog het enige gebouw dat iets teruggetrokken aan de doorgaande weg ligt.

Vanwege haar cultuurhistorische waarde is villa Oranjelust in samenspraak met Monumentenzorg Utrecht gerestaureerd. Dat vergt precisie en overleg. Architecten zien sommige details bijvoorbeeld niet als erfgoed en Monumentenzorg juist wel.

Het exterieur van het gebouw is niet gewijzigd. Het interieur is volledig vernieuwd. De grootste opgave was om de hoofdstructuur van de villa terug te brengen. Achter de voordeur in het midden loopt nu weer de gang met grote ruimtes aan beide zijden. Halverwege de gang bevindt zich de hoofdtrap die alle kantoorverdiepingen met elkaar verbindt en het hart van de villa vormt. Boven de trap is de 17e eeuwse daklantaarn in ere hersteld. Een daklantaarn is een verhoogd dak van glas, in het verlengde van de trap, waardoor een mooie lichtinval ontstaat.
De trap is in metaal uitgevoerd en heeft strakke zijwanden met klassieke patronen die refereren aan de ornamenten van de plafonds. De krulvormige motieven, voluten, zijn met behulp van speciale computertechnieken ontworpen en in de zijwanden aangebracht.

In een synthese van oud en nieuw werden plafondornamenten teruggebracht en moderne installaties geïntegreerd. Het interieur van Villa Oranjelust is een combinatie van stijlen: enerzijds strak en eigentijds, anderzijds traditioneel en klassiek. Zo was de zolder voor de renovatie onbewoon- en onbegaanbaar. Door de monumentale houten dakcontructie te restaureren en de originele balken ongemoeid te laten ontspint zich een intrigerend samenspel met de eigentijdse glazen wanden van de kantoorruimtes.

« Terug

Relevante projecten

Aliantus Hof te Dieren – Dieren
Villa Choisy – Zeist
OPL Architecten – Utrecht