OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Zomerhuis Loosdrecht

Statement in een waterwereld

SPECS

Opdrachtgever : Familie Smeets

Plaats : Loosdrecht

Omvang: 60 m² g.b.o.

Periode: 2009 – 2011

 

In de Breukelveense plassen ligt een eigenwijs architectonisch statement op een eilandstrip. Een modern, strak zomerhuis, ruw en verfijnd, op 60 vierkante meter. We realiseerden er slaapplaatsen en een open living. Door één zijde geheel van een glazen pui te voorzien die geopend kan worden naar de veranda, hebben we de ruimte optimaal uitgebreid. De rugmuur is van grove natuursteen, het dak is een zwevend metalen vlak met overstek. Het contrast tussen beton, ruwe natuursteen, staal en glas schept een speels, open en toch stevig zomerhuis. Maximaal afgestemd op de rustgevende plek.

13 OPLarchitecten_Zomerhuis Loosdrecht 1516x878-72dpi

Detaillering op vierkante centimeter
Het zomerhuis contrasteert in flinke mate met de overige, klassieke zomerhuisjes. Door de transparante glasgevel geniet de bewoner optimaal van de omgeving. De vertaling van de strakke conceptuele lijnen naar praktische oplossingen van staal, glas en beton in combinatie met natuursteen blokken, exact binnen de maximaal toegestane grootte, hebben geleid tot een detaillering op de vierkante centimeter. Een uniek project waarbij alle bouwdelen van de paalfundering tot en met de afbouwmaterialen geschikt moesten zijn voor transport met een relatief eenvoudige boot.

Oplossing
Het overstekende dak boven de veranda maakte het dakoppervlakte groter dan toegestaan. Dit hebben we opgelost door een gat in het dak te maken. Zo is er overdag zon op het terras en kan er ‘s avonds een zeildoek in worden dichtgetrokken, waardoor het mogelijk is om tot laat bij de open haard buiten te zitten.

« Terug

Relevante projecten

Perfecta – De Wetering – Utrecht
Het Bakkershuys – Zeist
Sporthuis Schaerweijde – Zeist