OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Mariënburg – Nijmegen

Fijnmazige verdichting

SPECS

Opdrachtgever : Westerbeek Vastgoed

Plaats : Nijmegen

Omvang : 14 woningen en 2.900 m² b.v.o. winkels

Periode : 1998 – 2005

 

Stadsdeel Mariënburg lag er begin jaren negentig verloren bij. Het bombardement dat in 1945 per ongeluk plaatshad en de plek verwoestte, bleek niet verwerkt. Soeters Van Eldonk ontwikkelde in 1993 een masterplan om Mariënburg weer bij het Nijmeegse stadshart te betrekken. Verschillende architecten gaven invulling aan delen van het plan.

Stedelijk weefsel
OPL ontwikkelde een winkelgebied met 14 appartementen. Om beslotenheid te creëren kozen we voor een kleinschalige opzet. De gevel van de winkelpassage helt schuin naar voren om meer intimiteit in de straat te verkrijgen. Ze loopt als een snede door het stedelijk weefsel, met houten puien, uitstekende wanden en veel glas. Het bestaande gebouw met parkeergarage aan de Ziekerstraat werd voorzien van nieuwe 19e eeuwse gevels in baksteen en stucwerk. Aan het eind van de passage kwam een nieuw driehoekig plein met een doorsteek naar het stadsmonument Het Arsenaal.

Groter geheel
De winkelpassage Mariënburg is deel van een groter geheel, dat soms frivool, dan weer contrastrijk, maar vooral functioneel is. Mariënburg is een groots project, waarbij samenwerking de kern vormde. De openbare ruimte werd eerst ontworpen, daarna de gebouwen. De winkelpassage was een soort inbrei-oefening, maar dan wel een bijzonder inspirerende. De passage geeft context aan haar omgeving. Er is een logische verbinding gecreëerd tussen de belangrijkste winkelstraten van Nijmegen.

« Terug

Relevante projecten

Carnisse – Rotterdam
Smaragdplein – Utrecht
Esplanade – Alphen aan den Rijn