OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Renovatie Hogehilweg – Amsterdam-Zuidoost

Metamorfose van een dragende betongevel

SPECS

Opdrachtgever : Cradle of Development

Plaats : Amsterdam-Zuidoost

Omvang : 14.500 m² b.v.o.  kantoor

Periode : 2012

 

Hoe kunnen we een betonnen gebouw met afgeronde hoeken en kleine ramen, stammend uit de jaren tachtig, een nieuw eigentijds beeld geven? Dat is drijfveer geweest in het re-design van het kantoorgebouw Hogehilweg in Amsterdam-Zuidoost.

Dragende gevels

Het gebouw is in vijfentwintig jaar gedateerd geraakt en in korte tijd sterk verouderd. Niet alleen qua verschijning, maar zeker ook qua klimaatinstallatie en energieverbruik. Een grondige renovatie is nodig om het gebouw een nieuw leven te geven, aansluitend bij zowel de tegenwoordige duurzaamheidseisen als bij de huidige gebruikswensen voor open werken, ontmoeten et cetera.  De grootste uitdaging vormde de dragende betonnen gevels van de verschillende bouwdelen. We moeten de gevel grondig aanpakken, maar kunnen hem dus niet weghalen.

04 OPLarchitecten_Hogehilweg 1516x878-72dpi

Nieuwe jas

De oplossing voor het vraagstuk van de gevelisolatie vinden we door er een nieuwe, lichte gevelschil voorlangs te plaatsen.  De nieuwe gevelkozijnen met helder zonwerend glas worden ook vóór de betonelementen langs geplaatst en vormen  één geheel met de nieuwe aluminium gevelbekleding.  Het beeld van de ‘schietgaatjes’ in de oude gevel kunnen we opheffen door op de juiste plek penanten weg te zagen en glas toe te voegen. Het gebouw krijgt hierdoor een veel opener en toegankelijker uiterlijk. De glanzende aluminium gevel accentueert de karakteristieke ronde hoeken en onderstreept de nieuwe luciditeit van het gebouw.
In de oksels van het gebouw plaatsen we nieuwe paviljoens en knippen we de gevel open, zodat er één doorgaande ruimte ontstaat: een plaza waarin ontvangst, ontmoeten, informeel werken, eten en drinken zijn ondergebracht. Met een terras aan het water is dit het nieuwe hart van een nieuw  open, hoogwaardig duurzaam kantoorcomplex een opsteker is voor zijn omgeving.

 

 

« Terug

Relevante projecten

Renovatie Daalse Kwint – Utrecht
Renovatie Vijzelstraat – Amsterdam
Renovatie Oval Tower – Amsterdam-Zuidoost