OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Stadsdeelhuis Amsterdam Noord – Amsterdam

Koude- warmeteopslag maakt krachtig stadsdeelhuis duurzaam

SPECS

Opdrachtgever : Blauwhoed Vastgoedontwikkeling

Plaats : Amsterdam

Omvang : 8.500 m² b.v.o.

Periode : 1996 – 1999

 

Stadsdeelhuis Amsterdam Noord. Een blok graniet in een harde, steenachtige omgeving. Met geborgenheid voor ambtelijke functionarissen en een open gedeelte voor de publieksfunctie als symbool voor de transparantie van het stadsbestuur.

Het stadsdeelhuis kent verschillende functies: een grote publiekshal met balies, werkruimten voor ambtenaren en een raadszaal. Om de publieksfuncties toegankelijk voor het publiek en in één ruimte te houden, ontwierpen we een publiekshal in twee lagen: de begane grond met een open insteekvloer erboven.

6 OPLarchitecten_Amsterdam Noord stadsdeelhuis 1516x878-72dpi

Opvallend zwart beton
De sculptuur bestaat uit drie tegen elkaar geschoven volumes om een atrium. In de kantoorblokken van opvallend, zwart beton werken ambtenaren. Een van die blokken is twee lagen opgetild, de open, glazen publiekshal is eronder geschoven. De raadszaal heeft een opvallende zinken bekleding die boven water hangt. Het stadsdeelhuis is daarmee een compact, transparant en herkenbaar kantoor.

Eerste klus voor overheid
Voor OPL was het stadsdeelkantoor de eerste opdracht voor een overheid. In een anonieme omgeving hebben we een stevig gebouw gerealiseerd, ruw en robuust. Gesloten in de richting van de ringweg A10, maar open en transparant in de richting van het winkelcentrum en de woonomgeving. In het stadsdeelhuis is een van de allereerste installaties voor koude-warmteopslag in de bodem ingebouwd. De opslag maakt het gebouw in samenhang met de houten gevelkozijnen duurzaam en van nu. Het ontwerp is een toonbeeld van ons denken: duurzaam, hoogwaardige kwaliteit, zorgvuldig en wenselijk voor de gebruiker.

« Terug

Relevante projecten

Priva Campus – De Lier
Hoofdkantoor Boskalis – Papendrecht
Reaal – Alkmaar