OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Esplanade – Alphen aan den Rijn

Esplanade brengt ambachtelijkheid en modernisme bij elkaar

SPECS

Opdrachtgever : Raetwijck Bouwplanontwikkeling

Plaats : Alphen aan den Rijn

Omvang : 50 woningen en 500 m² b.v.o. winkels

Periode : 2002 – 2006

 

In Alphen aan den Rijn komen veel bouwstijlen bij elkaar. Het eeuwenoude dorp maakte in de jaren vijftig een enorme groeispurt door. In 1990 kwam een nieuwe bouwimpuls. Daardoor is een verscheidenheid aan sferen ontstaan. Esplanade had tot taak om het stedelijke Thorbeckeplein te verbinden met de naastgelegen dorpse woonwijk waarin voornamelijk laagbouwwoningen zijn gesitueerd. Dat verklaart de modernistische én klassieke uitstraling van Esplanade.

U-vormig

Esplanade is in de basis een U-vormig gebouw, met twee in lengte verschillende ‘poten’. Het gebouw bezit een zekere schaalverfijning. Op de kop van het plein is een winkelplint gesitueerd. Daar bovenop een drie verdiepingen hoge glazen gevel. De eigentijdse vormgeving wordt versterkt door een wit frame, waardoor het gebouw vanaf het Thorbeckeplein op een groot televisiescherm lijkt. ’s Avonds wordt die impressie versterkt door het licht van de woningen die achter het glas schuilgaan. Het schouwspel zorgt voor levendigheid op het plein.

In de zijstraten spreekt Esplanade een ambachtelijke taal. Fijnmazige metselwerk en plastische detaillering zorgen voor een logische overgang naar de woonwijk. In de ene poot is de opengewerkte galerij een eyecatcher. In de andere poot zorgen inspringen in de gevel en overhangende balkons voor aansluiting met de woningen die er direct aan grenzen.

 Televisiescherm

Het glazen televisiescherm geeft uitdrukking aan de stedelijkheid van Esplanade en markeert het winkelfront. Maar minstens zo bijzonder is de diversiteit van het totale woongebouw waarin 50 appartementen zijn gesitueerd. Elk deel van de ‘U’ heeft andere kenmerken waardoor het gebouw soms contrasteert  met de omgeving en er op andere plekken volledig in opgaat.

« Terug

Relevante projecten

Carnisse – Rotterdam
Mariënburg – Nijmegen
Smaragdplein – Utrecht