OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Boskalis gebouw 4 – Papendrecht

Een atriumgebouw als toegangspoort

SPECS

Opdrachtgever : Royal Boskalis Westminster N.V.

Plaats : Rosmolenweg 20 – Papendrecht

Omvang :  8.660 m² b.v.o.

Periode : 2012 – 2014

De ontwikkeling van het bedrijfscomplex van Royal Boskalis Westminster in Papendrecht (www.boskalis.nl) is nu al 16 jaar bezig en nog steeds is het einde niet in zicht: in 2014 moeten er nog eens 450 extra werkplekken beschikbaar zijn. Rondom 2 atria is een teamkantoor met open werkplekken ontworpen. En door zijn ligging zal het de nieuwe toegangspoort worden tot de locatie Rosmolenweg.

Autonoom

Als een solitair volume wordt het nieuwe kantoorgebouw 4 aan het bedrijfscomplex  in Papendrecht toegevoegd. Het gebouw krijgt een zelfstandige toegang en zelfstandige voorzieningen. De 450 werkplekken worden ondergebracht in open, flexibel indeelbare kantoorvloeren.  Gelegen rondom de atria is de interactie tussen de kantoorvleugels extra groot. De beide atria vormen samen één plaza. Hier kunnen medewerkers elkaar informeel treffen, mobiel werken, gasten ontvangen en vergaderen. Zichtbaarheid is de sleutel tot verbinding.

08 OPLarchitecten_Boskalis-4 1516x878-72dpi

Contrast

De gevel van de twee kantoorvolumes toont  zich als een alternerende reeks van verticale perforaties in een donkere stenen schil. Kleine reliëf-accenten geven een verfijning  aan het strenge ritme. De atria zijn ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels, er tussenin zweeft een opgetild metalen volume, dat de beide kantoorvleugels verbindt.
Door de hoge, smalle ramen van de kantoorgevels, valt het daglicht ver naar binnen op de diepe werkvloeren.  In de glazen atria is het juist de dakconstructie die voor regulering van de lichttoetreding zorgt. Het contrast tussen transparante en dichte gebouwdelen zorgt voor een boeiend samenspel tussen de volumes.

Ensemble

Met Gebouw 4 voegen we een  nieuwe dimensie toe aan het bedrijfscomplex van Boskalis. In ons masterplan uit 2003 was vastgelegd dat het rivierfront de representatieve zone van het bedrijfscomplex zou worden en het gebied rond de haven een medium-tech karakter zou krijgen. Inmiddels dringt de nieuwbouw nu dus steeds verder het land op en wijzigen de spelregels mee. Zo wordt Gebouw 4  nu een nieuwe loot aan de stam in het bedrijvige ensemble van de maritieme multinational.

bekijk de projectpagina van Hoofdkantoor Boskalis

bekijk de projectpagina van Boskalis Gebouw 2

bekijk de projectpagina van Boskalis Gebouw 3

bekijk de projectpagina van Interieur Boskalis

 

« Terug

Relevante projecten

Hoofdkantoor Boskalis – Papendrecht
Boskalis Gebouw 2 – Papendrecht
Boskalis Gebouw 3 – Papendrecht