OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Renovatie Oval Tower – Amsterdam-Zuidoost

Succesvol re-design van een jong gebouw

SPECS

Opdrachtgever: Deka Immobilien GmbH

Plaats : Amsterdam-Zuidoost

Omvang: 26.574 m² b.v.o. kantoor

Periode: 2010 – 2012

 

Oval Tower is een landmark in Amsterdam-Zuidoost. Ondanks zijn jonge leeftijd was het kantoorgebouw een paar jaar geleden al toe aan een re-design. Eigenaar Deka Immobilien GmbH wilde de leegstand te lijf door er een green building van te maken. Het gebouw moest bovendien van single-tenant naar multi-tenant worden getransformeerd. Na de renovatie is Oval Tower weer verhuurd, gecertificeerd voor LEED Gold en genomineerd voor de Duitse Immobilien Manager Awards 2013!

Het is een schoolvoorbeeld van hoe re-design en duurzaamheid een gebouw weer verhuurbaar maken.

Extra entree

Ronduit spectaculair is de nieuwe entreehal die de toren nu verbindt met de Arena Boulevard. Op de kop van het kantoorgebouw is over vier bouwlagen een vide gemaakt en de glazen gevel werkt als een stadsvenster op het centrumgebied. In de hal is behalve een nieuwe receptie ook een koffiebar opgenomen. De maat van de vide geeft meer evenwicht met de schaal van de toren. De zichtbaarheid en de levendigheid van de functies zorgen voor een wisselwerking met het hart van het bruisende Arenagebied.

 

 

Klimaatplafonds

De gevels van Oval Tower zijn nagenoeg onveranderd gebleven. Binnen is alles gerenoveerd. Alle vloer- en wandafwerkingen, liftlobby’s en sanitairgroepen zijn herontworpen en duurzaam vernieuwd. De gebouwtechniek is helemaal nieuw en er zijn restaurants en voorzieningen toegevoegd . De high-tech klimaatplafonds zijn de kroon op de nieuwe, duurzame energiehuishouding en maken alle indelingsvormen en werkprincipes mogelijk.

Gefaseerde realisatie

Essentieel in het re-design was de rol van OPL  in het managen van de realisatie. We verzorgden niet alleen de vergunningaanvragen, maar stelden ook de contractuele documenten op voor de aanbesteding. We voerden daarnaast ook de directie over de uitvoering. De fasering van de werkzaamheden was de meest complexe factor, omdat de eerste nieuwe huurcontracten al ingingen toen de renovatie nog in volle gang was. Zo waren de bovenste kantoorvloeren weer in gebruik, terwijl de vide in de entreehal moest worden afgebouwd. Toch zijn alle fasen binnen de aangegeven tijd, volgorde en financiële kaders afgerond.

15 OPLarchitecten_OvalTower 1516x878-72dpi

Oval Tower anno nu

Oval Tower markeert het omslagpunt in de grote leegstand van kantoren in Amsterdam-Zuidoost. Het getuigt van durf en visie van Deka Immobilien GmbH om een serieuze investering in een kantoorgebouw te doen, op basis van een kritische afweging van de marktkansen. Dat de potentie aanwezig was, blijkt uit de succesvolle multi-tenant verhuur (Deutsche Bank, Peugeot Citroën Benelux) van de Oval Tower na de renovatie. Sindsdien investeren meer kantoorbeleggers in hun bestaande gebouwen en genereren succesvolle huurtransacties, waardoor de stedelijke levendigheid van de mixed-zone van het Arena Centrumgebied weer in de lift zit!

De highlights :

 • transformatie naar green building
 • LEED Gold-label
 • van single-tenant naar multi-tenant
 • van leegstand naar verhuurd
 • spectaculaire nieuwe entree met levendige functies
 • betere aansluiting van het gebouw op het karakter van de omgeving
 • compleet vernieuwd gebouwinterieur
 • nieuwe klimaatinstallaties en energiesystemen
 • warmte-koudeopslag in de bodem
 • high-tech klimaatplafonds
 • vernieuwing van de omliggende openbare ruimte
 • gedurfde en visionaire investering

lees de BLOG Oval Tower: icoon van duurzaamheid

« Terug

Relevante projecten

Renovatie Daalse Kwint – Utrecht
Renovatie Vijzelstraat – Amsterdam
HotCoolHotel – Rotterdam