OPL ARCHITECTEN // 030 251 10 05 // INFO@OPLARCHITECTEN.NL // MALIESINGEL 38 UTRECHT THE NETHERLANDS
Van der Hoeven Kliniek

Behandelconcept Van der Hoeven kliniek bepaalt de architectuur

SPECS

Opdrachtgever : Van der Hoeven Stichting

Plaats : Utrecht

Omvang : 12.430 m² b.v.o. kliniek voor forensische psychiatrie

Periode : 2005 – 2008

 

De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. De kliniek leert patiënten met tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel hoe ze buiten de kliniek op een verantwoorde en verantwoordelijke manier kunnen leven. De functies van het gebouw zijn wonen en werken/opleiding. Maar er is ook plek ingeruimd voor een laagdrempelige polikliniek voor ex-patiënten die buiten een tijdelijke terugval hebben.

Normale leven nabootsen
De architectuur sluit aan op het behandelconcept. Omdat mensen vaak lange tijd in de kliniek verblijven, wordt het normale dagelijks leven zoveel mogelijk nagebootst. De binnentuin speelt daarbij een grote rol. Patiënten ontwikkelen een dagritme door na het ontbijt vervolgens via de binnentuin naar de vertrekken voor werk of opleiding te lopen. In de binnentuin ervaren zij de seizoenen en de wereld om hen heen.

08 OPLarchitecten_VdHoevenkliniek Utrecht 1516x878-72dpi

Beveiligde patiëntenkamers
Het compacte kliniekgebouw voorziet in woon en werkfuncties. Op de verdieping zijn de beveiligde patiëntenkamers gesitueerd. De gevelkant staat naar de straat. Het atrium tussen de nieuwe en bestaande bebouwing is van glas en er is veel gebruik gemaakt van hout om een menselijke omgeving te creëren. Ook de ondersteunende en therapeutische functies zijn op een open manier neergezet. Het glas is uitbraakveilig en de kozijnen zijn zwaar verankerd in de gevel, maar er zijn geen tralies en hekken.

Het gebouw staat dicht bij het centrum van Utrecht. De directe was sociaal onveilig met veel achterafstraatjes en kleine bedrijven. Voor de uitbreiding van de kliniek zijn de gebouwen en publieke ruimte gekocht. Het gebouw staat nu tussen woningen en kantoren en maakt zo onderdeel uit van de samenleving. Onder het complex ligt een parkeerkelder.

« Terug

Relevante projecten

Kliniek De Voorde – Amersfoort
Forensisch Psychiatrisch Centrum – Den Haag
Aliantus – Wageningen